Restauracja Kukuryku

Szanowni Goście.

Nadszedł czas gdzie progi naszej Restauracji w tym sezonie zostały zamknięte. Niebawem jednak będzie nowy rok i nowe ( dla nas) wyzwania kulinarne. Śledźcie zatem naszą stronę i facebooka a na pewno ujrzycie wzmiankę o otwarciu nowego sezonu!
UWAGA! Dla naszych stałych wielbicieli mamy miłą informację.
Istnieje możliwość zarezerwowania stolika dla minimum 6 osób po wcześniejszym wybraniu menu.
Rezerwacja w Recepcji Pałacu lub pod numerem telefonu 957173130
                                                                                                                                                                               Zapraszamy

Menu

Dania główne

Drobiowa Wątróbeczka wiejcowa na sposób Szefa podana z tostami i zieloną fasolką 25zł
Burger wiejcowy z wołowiną lub baraniną podany z frytkami 17zł
Danie dnia 25zł
Schaboszczak z gnotem  w akompaniamencie ziemniaczków z koperkiem i zasmażanej kapusty lub bukietu surówek 25zł
Pierś z kaczki przyrządzona na sposób sous-vide w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty  30zł
Łosoś w sosie pomidorowym z sałatą rzymską i ogórkiem 30zł
Tagiatelle z kurczakiem 20zł
Pierogi z mięsem z eko-kaczki 17zł
Duża wiejcowa sałatka z kurczakiem 15zł
Naleśniki z domową konfiturą 15zł

Zupy

Żołądki wiejcowe 12zł
Zupa dnia 12zł
Rosół domowy z makaronem 10zł
Zupa gulaszowa w garnuszku 15zł
Zupa z pęczakiem i czerwoną soczewicą 12zł

Desery

Deser dnia 15zł
Sernik w polewie czekoladowej 10zł
Szarlotka na ciepło z gałką  lodów 12zł
Puchar lodowy z bitą śmietaną i owocami 15zł

Napoje

Kawa/herbata 6zł
Cappuccino 7zł
Latte 9zł
Soki/napoje gazowane 8 zł
Wino domu 100cl 15 zł
Piwo 0,3l/0,5l 6zł/8zł

 

Zielony Kredens

W pałacowej kuchni w szklanych wekach zamykamy smaki lata. Chcemy dzielić się nimi z Wami, dlatego przygotowaliśmy Zielony Kredens, w którym możecie nabyć pałacowe konfitury i soki oraz dodatki do mięs i dań obiadowych.

Każda historia ma swój początek… Są te wielkie historie, które zmieniają świat i trafiają do encyklopedii. Są też te małe, które mijają niezauważone, przykucnięte gdzieś czekają aby o nich zapomnieć. Historia narodzin naszych przetworów jednak nie dała się nigdy odłożyć w ciemny kąt i dlatego ją Państwu opowiemy.

Świat zmierza do przodu wielkimi krokami. W Wiejcach wierzymy w małe kroczki, w zmiany zgodne z naturą. Każdy z naszych owoców rozpoczyna swoje życie w ekologicznym ogrodzie, gdzie bez dodatku sztucznych nawozów, wyrasta spokojnie swoim naturalnym tempem. Następnie po ręcznym zebraniu trafia do pałacowej kuchni. Tego samego dnia, nasz szef kuchni przyrządza bulgoczącą mieszankę…

Mijają godziny mieszania, bulgotania i parowania mikstury, które zdają się nie mieć końca, podczas których dodawane są jedynie dwa składniki: owoce i cukier. Dżem trafia prosto do słoików i następnie do Zielonego Kredensu, gdzie cierpliwie czeka na smakosza który zdejmie go z półki…

Oferujemy naszym Gościom szeroki asortyment ekologicznych przetworów własnej produkcji, przygotowanych w pałacowej kuchni.

 

Soki – 10zł

Gumisiowy sok

Sok z winogron

 

Konfitury -12zł

Malina

Malina z brzoskwinią

Wiśnia

Mirabelka

Śliwka z czekoladą

 

Miód Akacjowy oraz Nalewka z Aronii – 12zł