Restauracja Kukuryku

 Szanowni Goście

 

Zapraszamy do naszej Restauracji Kukuryku, gdzie w rodzinnej atmosferze zasmakujesz :
– Żołądki wiejcowe, lubuskie gołąbki, schab z gnotem, domowe pierogi……. To tylko kilka propozycji z naszego menu.

 

Godziny otwarcia:

PONIEDZIAŁEK, CZWARTEK  15;00-19.00

PIĄTEK, SOBOTA 14:00-20:00

NIEDZIELA 13:00-19:00

 

Serdecznie zapraszamy  !

 

 

 

Menu

Dania główne

Lubuskie gołąbki w sosie pomidorowym z gotowanymi ziemniaczkami lub pieczywem 25zł
Gulasz z jelenia podany z kaszą gryczaną lub jęczmienną i buraczkami 39zł
Schaboszczak z gnotem  w akompaniamencie ziemniaczków z koperkiem i zasmażanej kapusty lub bukietu surówek 29zł
Pierś z kaczki przyrządzona na sposób sous-vide w towarzystwie klusek śląskich polanych sosem pieczeniowym z dodatkiem modrej kapusty i żurawiny  39zł
Lokalna ryba z patelni na zielonym puree z warzywami 35zł
Tagiatelle w sosie grzybowym lub szpinakowym 25zł
Pierogi z mięsem z kaczki lub ruskie 20zł
Drobiowa wątróbka wiejcowa z tostami i zieloną fasolką szparagową 25złDuża wiejcowa sałatka z kurczakiem 18zł
Zestaw surówek 10zł

Zupy

Żołądki wiejcowe 18zł
Zupa grzybowa  15zł
Zupa gulaszowa  18zł
Rosół z kury zagrodowej z makaronem 15zł

Desery

Sernik w polewie czekoladowej 15zł
Szarlotka „Szefa” z gałką lodów 15zł
Puchar lodowy z bitą śmietaną i owocami 18zł
Naleśniki z domową konfiturą/ czekoladą 18

Napoje

Kawa/herbata 8zł
Cappuccino 10zł
Latte 10zł
Soki/napoje gazowane 6 zł
Wino domu 150cl 15 zł
Piwo 0,3l/0,5l 6zł/8zł

* Menu dziecięce wg Szefa Kuchni 25zł

Zielony Kredens

W pałacowej kuchni w szklanych wekach zamykamy smaki lata. Chcemy dzielić się nimi z Wami, dlatego przygotowaliśmy Zielony Kredens, w którym możecie nabyć pałacowe konfitury i soki oraz dodatki do mięs i dań obiadowych.

Każda historia ma swój początek… Są te wielkie historie, które zmieniają świat i trafiają do encyklopedii. Są też te małe, które mijają niezauważone, przykucnięte gdzieś czekają aby o nich zapomnieć. Historia narodzin naszych przetworów jednak nie dała się nigdy odłożyć w ciemny kąt i dlatego ją Państwu opowiemy.

Świat zmierza do przodu wielkimi krokami. W Wiejcach wierzymy w małe kroczki, w zmiany zgodne z naturą. Każdy z naszych owoców rozpoczyna swoje życie w ekologicznym ogrodzie, gdzie bez dodatku sztucznych nawozów, wyrasta spokojnie swoim naturalnym tempem. Następnie po ręcznym zebraniu trafia do pałacowej kuchni. Tego samego dnia, nasz szef kuchni przyrządza bulgoczącą mieszankę…

Mijają godziny mieszania, bulgotania i parowania mikstury, które zdają się nie mieć końca, podczas których dodawane są jedynie dwa składniki: owoce i cukier. Dżem trafia prosto do słoików i następnie do Zielonego Kredensu, gdzie cierpliwie czeka na smakosza który zdejmie go z półki…

Oferujemy naszym Gościom szeroki asortyment ekologicznych przetworów własnej produkcji, przygotowanych w pałacowej kuchni.

 

Soki – 10zł

Gumisiowy sok

Sok z winogron

Miód z kwiatów czarnego bzu

 

Konfitury -12zł

Powidła śliwkowe

Śliwka z kardamonem i cynamonem

Wiśnia