Restauracja Kukuryku

Szanowni Goście.

 

Nadszedł czas gdzie progi naszej Restauracji w tym sezonie zostały otwarte.
Serdecznie zapraszamy miłośników dobrego, polskiego, regionalnego jedzenia właśnie do nas!

W tym sezonie nie zabraknie Waszych ulubionych dań z ubiegłego sezonu ale nie zabraknie i nowych, smacznych propozycji jak np. Gulasz z dzika.

                                   Serdecznie zapraszamy:

Środa, Czwartek, Piątek 13:00-17:00

Sobota 13:00-19:00

Niedziela 13:00-17:00

 

Restauracja dla Gości hotelowych, zameldowanych przed godziną 18:00 czynna do godziny 20:30

W czwartek 15.08. Restauracja czynna normalnie w godzinach 13:00-17:00

Od piatku 16.08 do niedzieli 18.08 Restauracja nieczynna. Przepraszamy

 

 

 

Menu

Dania główne

Drobiowa wątróbka wiejcowa z tostami i zieloną fasolką szparagową 25zł
Burger wiejcowy z wołowiną podany z frytkami 22zł
Gulasz z dzika po myśliwsku podany z kaszą gryczanąlub jęczmienną 35zł
Schaboszczak z gnotem  w akompaniamencie ziemniaczków z koperkiem i zasmażanej kapusty lub bukietu surówek 25zł
Pierś z kaczki przyrządzona na sposób sous-vide w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty  35zł
Sandacz z patelni na zielonym puree 35zł
Tagiatelle z kurczakiem lub grzybami 25zł
Pierogi z mięsem lub ruskie 18zł
Duża wiejcowa sałatka z kurczakiem 15zł
Naleśniki z domową konfiturą 15zł
Zestaw surówek 10zł
Danie dnia 25zł

Zupy

Żołądki wiejcowe 12zł
Zupa dnia 12zł
Rosół domowy z makaronem 12zł
Zupa gulaszowa  15zł

Desery

Sernik w polewie czekoladowej 10zł
Szarlotka na ciepło z gałką  lodów 12zł
Puchar lodowy z bitą śmietaną i owocami 15zł
Deser dnia 15zł

 

Napoje

Kawa/herbata 6zł
Cappuccino 7zł
Latte 9zł
Soki/napoje gazowane 6 zł
Wino domu 150cl 15 zł
Piwo 0,3l/0,5l 6zł/8zł

 

Zielony Kredens

W pałacowej kuchni w szklanych wekach zamykamy smaki lata. Chcemy dzielić się nimi z Wami, dlatego przygotowaliśmy Zielony Kredens, w którym możecie nabyć pałacowe konfitury i soki oraz dodatki do mięs i dań obiadowych.

Każda historia ma swój początek… Są te wielkie historie, które zmieniają świat i trafiają do encyklopedii. Są też te małe, które mijają niezauważone, przykucnięte gdzieś czekają aby o nich zapomnieć. Historia narodzin naszych przetworów jednak nie dała się nigdy odłożyć w ciemny kąt i dlatego ją Państwu opowiemy.

Świat zmierza do przodu wielkimi krokami. W Wiejcach wierzymy w małe kroczki, w zmiany zgodne z naturą. Każdy z naszych owoców rozpoczyna swoje życie w ekologicznym ogrodzie, gdzie bez dodatku sztucznych nawozów, wyrasta spokojnie swoim naturalnym tempem. Następnie po ręcznym zebraniu trafia do pałacowej kuchni. Tego samego dnia, nasz szef kuchni przyrządza bulgoczącą mieszankę…

Mijają godziny mieszania, bulgotania i parowania mikstury, które zdają się nie mieć końca, podczas których dodawane są jedynie dwa składniki: owoce i cukier. Dżem trafia prosto do słoików i następnie do Zielonego Kredensu, gdzie cierpliwie czeka na smakosza który zdejmie go z półki…

Oferujemy naszym Gościom szeroki asortyment ekologicznych przetworów własnej produkcji, przygotowanych w pałacowej kuchni.

 

Soki – 10zł

Gumisiowy sok

Sok z winogron

 

Konfitury -12zł

Malina

Malina z brzoskwinią

Wiśnia

Truskawka

Śliwka z czekoladą